Forskning
SNAP
Salmon Nest Appeasing Pheromone (SNAP) er et naturlig feromon som laksen blir introdusert for i klekkegropa når den klekker fra øyerogn til plommesekklarve. Dette signalstoffet tas opp via lukteepitelet hos plommesekklarven og gjør at den føler seg trygg og komfortabel i nærheten av klekkegropa. Her får den effektivt prioritert energien i plommesekken til å vokse og utvikle seg, samtidig som den unngår å eksponere seg for predatorer. Feromonet forbedrer laksens evne til å tilpasse seg miljøet og reduserer de negative konsekvensene av stress. Dette er svært viktig for laksens overlevelse på dette livsstadiet.
Det er disse egenskapene vi utnytter i laksens senere livsstadier til å oppdrette en fisk som er sunn og frisk og bedre kan håndtere stress. En mindre stresspåvirket laks forventes å ha et sterkere immunforsvar og vil også kunne skille ut vesentlig mindre av de stoffene som er nødvendige for at lakselusa oppfatter den som egnet vert.
Signalsubstansen tilføres merden som en flytende løsning med en tetthet som er lavere enn vann. Dette gjør at substansen flyter opp til overflaten. SNAP utøver effekt som signalstoff ved svært små mengder. Anbefalt dose tilsvarer 3 ppm i øvre halvmeter og tilsvarer 3 gram signalsubstans per tonn med sjøvann. For en 125 m merd, dvs. rund merd med 125 meter omkrets, er effektiv dose 2,5 liter av signalsubstansen.
Laksen eksponeres for signalstoffet når den beveger seg nær overflaten, eksempelvis når den bryter overflaten for å fylle svømmeblæren med luft. Det er nødvendig å tilføre signalsubstansen jevnlig under produksjonsfasen i sjø, som regel med en daglig dosering.
Prophylaxia utfører forskning der vi studerer forskjellige metoder for tilførsel av SNAP for å optimalisere eksponeringen av biomassen. Dette innebærer pumpeteknologi som distribuerer dosen på kort tid (1-2 min) sentralt i merden under overflaten. Enkle alternativer som manuell tilsetning på merdoverflaten og teknologiske metoder for tilsetning når det er strømstille ved tidevannsvende er også under utprøving. I tillegg benyttes det forskjellige alternativer for å hindre avdrift av signalsubstansen. Dette er i første rekke korte luseskjørt, såkalte miniskjørt.
En viktig del av forskningen er å dokumentere effekter mot lus i tillegg til andre fiskehelseparameter relatert til hudhelse og stress. I tillegg til utvidede lusetellinger både med hensyn på antall fisk og registeringer av lusestadier, utføres det utstrakt prøvetaking av skinnprøver, fiskeslim, blodprøver og avføringsprøver. Dette er viktig for å kunne optimalisere eksponeringen med signalsubstansen og dokumentere fremdriften i forskningsprosjektet.
Nye prosjekter
Prophylaxia satser offensivt på utviklingen av nye behandlingsmetoder og teknologier. Vi er blant annet ansvarlige for driften av den nye semilukkede enheten Egget® som er utviklet av Ovum AS. Dette er et spennende prosjekt som viser svært lovende resultater innen bedre fiskevelferd, produksjonsparametre og lavere karbonavtrykk.