Redegjørelse etter åpenhetsloven
Prophylaxia AS følger «Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven)». Loven gjelder for større virksomheter og morselskaper skal regnes som større virksomheter dersom vilkårene er oppfylt for mor- og datterselskaper samlet.
Formålet med åpenhetsloven er fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Åpenhetsloven bygger på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP).
Loven inneholder en plikt til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. I tråd med formålet om å fremme større åpenhet om risiko for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, ligger det også en redegjørelsesplikt. Formålet med redegjørelsen er å gi allmennheten innsikt i virksomhetenes nøkkelfunn i aktsomhetsvurderingene og beskrive hvilke tiltak som er iverksatt.
Redegjørelsen skal minst inneholde:
1. En generell beskrivelse av virksomhetens organisering, driftsområde, retningslinjer og rutiner for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
2. Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som virksomheten har avdekket gjennom sine aktsomhetsvurderinger
3. Opplysninger om tiltak som virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, og resultatet eller forventede resultater av disse tiltakene.
Plikten til å utføre aktsomhetsvurderinger
Loven spesifiserer at aktsomhetsvurderingene skal utføres regelmessig og stå i forhold til virksomhetens størrelse, virksomhetens art, konteksten virksomheten finner sted innenfor, og alvorlighetsgraden av og sannsynligheten for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
For å oppfylle loven og internasjonale standarder, må virksomhetene gjennomføre en prosess for aktsomhetsvurderinger. Denne skal utføres i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Som en hjelp i dette arbeidet, har OECD utarbeidet en veileder som beskriver aktsomhetsvurderingens seks trinn.
Dette dokumentet har blitt utarbeidet for å oppfylle Prophylaxia sin plikt til å redegjøre for våre aktsomhetsvurderinger i perioden 1. januar tom 31. desember 2023.
Om Prophylaxia
Prophylaxia er en gründerbedrift, med utspring i oppdrettsnæringen og legemiddel-industrien. Vi holder til på Daugstad i Vestnes kommune.
Konsernet har følgende satsningsområder:
• Forskningsprosjekt på nye substanser mot lakselus.
• Drift av forskningskonsesjoner
• Drift av mørkegrønn konsesjon
• Drift av matfiskkonsesjoner
Vi forsker på bærekraftig produksjon av laks og utdanner fremtidens medarbeidere innen havnæringene.
Strategi og målsetting
Sjømatnæringen er utpekt til en av de næringene som skal finansiere velferdssamfunnet når petroleumsinntektene avtar. Det ansvaret tar næringa, men det forutsetter at myndighetene legger til rette for en bærekraftig vekst. I bærekraftbegrepet må vi i tillegg til miljømessig bærekraft, også vektlegge økonomisk og sosial bærekraft.
Vår målsetting
• Drive bærekraftig og lønnsom produksjon i hele verdikjeden fra øyerogn i klekkeri til laks i sjø, og være en attraktiv samarbeidspartner for forskningsmiljøer og akademia som satser på bedre fiskehelse, fiskevelferd og økt bærekraft for oppdrettsnæringen.
Bærekraft
Som om del av selskapets bærekraftsstrategi har styret i Prophylaxia i mai 2024 bestemt at selv om virksomheten ikke omfattes av kravet om bærekraftsrapportering, så skal vi tilstrebe å oppnå GlobalGAP-sertifisering i løpet av 2024. Dette for å være godt rustet til å til denne rapporteringen når selskapet har vokst seg vesentlig større.
Våre prioriteringer:
• Vi skal være en pådriver for likestilling og mangfold
• Vi skal være en pådriver for bærekraftig omstilling
• Vi skal være en pådriver innenfor sunn økonomistyring
Våre mål innenfor bærekraft og omstilling:
• Kunnskapsformidling som inkluderer vårt fokus på bærekraft
• Reduserer fotavtrykk og ytre påvirkning
• Reduserer utslipp gjennom optimalisert logistikk både i produksjons- og distribusjonsleddet
• Attraktive arbeidsplasser med gode vilkår og meningsfylt arbeid
• Forsknings- og utviklingsprosjekter samt matproduksjon som setter bærekraft i sentrum
Forankring i styringssystemer
Prophylaxia sitt arbeid med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold gjenspeiles både i våre overordnede strategier og de interne retningslinjene.
Selskapet har rutiner for å ivareta egne ansatte. Vi har et HMS-system som definerer ansvar og oppgaver i henhold til internkontrollforskriften. Videre er vi i prosess med å utarbeide «Prosedyre for forebygging, melding og oppfølging av trakassering» og «Varslingsrutiner» som skal komme på plass i 2024.
Interne forhold
Prophylaxia har de siste årene hatt en betydelig vekst i antall ansatte og ambisjonene om fortsatt vekst er til stede. Det jobbes kontinuerlig med å videreutvikle våre styringssystemer og å rigge selskapene for den forventede veksten. Et grunnleggende prinsipp hos oss er å involvere alle ansatte i dette arbeidet.
Det er ikke avdekket noen negative risikoer og avvik.
Pågående og planlagte aktiviteter:
- Formalisere og digitalisere våre styringssystemer (FishTalk, InControl Havbruk etc.)
- Definere misjon, visjon og verdier på konsernnivå
- Videreutvikle og implementere etiske leveregler
Eksterne forhold
I forbindelse med Global GAP-sertifiseringen vil også være avhengig av å ettergå våre samarbeidspartnere, leverandørkjeder og underleverandører for å sikre at de også innfrir kravene til sertifiseringen. Med leverandørkjede menes enhver i kjeden av leverandører og underleverandører som leverer eller produserer varer, tjenester eller andre innsatsfaktorer som inngår i en virksomhets levering av tjenester eller produksjon av varer fra råvarestadiet til ferdig produkt. Med forretningspartner menes enhver som leverer varer eller tjenester direkte til virksomheten, men som ikke er en del av leverandørkjeden. I første rekke vil dette innebære å innhente informasjon og dokumentasjon på at kravene innfris. Så langt er det ikke avdekket noe som utgjør en risiko for negative konsekvenser.
Neste skritt blir å gjennomføre en vurdering av våre leverandører.
Aktuelle forebyggende tiltak iverksettes:
- Utarbeide en innkjøpspolicy som setter føringer for hvordan vi kan ha kontroll med våre leverandører.
Dette kan blant annet skje gjennom å ha en rutine for at leverandørene fyller ut en egenerklæring på aktuelle temaer knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
- Utforme våre kontrakter slik at de stiller vi krav knyttet til åpenhetsloven. På en slik måte kan vi få inn bestemmelser som sikrer vår virksomhet tilgang til våre underleverandørers aktsomhetsvurderinger
Oppsummert
Prophylaxia har ikke kjennskap til negative forhold knyttet til grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. I året som kommer vil konsernet gjennomføre en større aktsomhetsvurdering. Der vil vi kartlegge og vurdere negativ påvirkning ut fra egen virksomhet, leverandørkjede og forretningsforbindelser.
Prophylaxia sitt styre er kjent med åpenhetsloven og har omtalt denne i sin årsberetning for 2023. I tillegg fremgår det i styrevedtak at vår virksomhet skal etterleve åpenhetslovens forpliktelser med kontinuerlig oppfølging - og forbedring.
Daugstad, 16. mai 2024